40dag czarnych jagód
15dag cukru
2 łyżki cukru pudru
Ciasto:
50dag mąki krupczatki
25dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól
Masa serowa:
40dag tłustego twarogu
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
1 torebka cukru waniliowego
40dag czarnych jagód
15dag cukru
2 łyżki cukru pudru
Ciasto:
Mąką z margaryną posiekać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 1 godz.
Następnie uformować z ciasta dwa jednakowe prostokątne placki grubości 2 cm i piec na blasze 10 - 12 min w piekarniku, w temperaturze 180°C.
Jagody opłukać, osączyć, trochę owoców zostawić do dekoracji ciasta, a resztę poddusić z cukrem przez pięć minut.
Masa serowa:
Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, a gdy spęcznieje, podgrzać, stale mieszając, aż się rozpuści.
Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z serem i przestudzoną żelatyną.
Na kruchy spód nałożyć masę serową, a na nią - jagody.
Przykryć tę warstwę drugim kruchym plackiem. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować, przybrać jagodami i wstawić do lodówki na godzinę.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl