Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
Syrop:
150 g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon
Inne:
1 kg gruszek
cukier puder do posypania placka
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i owinięte w folię włożyć na 30 minut do lodówki.
Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm, wyłożyć nim formę na tartę lub tortownicę.
Piec około 10 min w temp. 200°C. Ostudzic, nie wyjmujac z formy.
Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem cytrynowym. Połowę pokroić w plastry, a drugą połowę posiekać.
Zagotować 200 ml wody z cukrem pudrem, goździkiem i szczyptą cynamonu. Po 15 min usunąć goździk i do syropu wrzucić posiekane gruszki. Gotować, aż powstanie miękka, gęsta masa.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć masę, na niej ułożyć plasterki gruszek.
Piec około 30 min. w temperaturze 160-180°C.
Ciepły placek posypać cukrem pudrem.
250 g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20 ml rumu
Forma potrawy: Ciasta, Kolacje
12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
Rolada biszkoptowa z marmoladą
Forma potrawy: Ciasta
5 jaj
10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10 dag (5 łyżek) mąki pszennej
20 dag marmolady
2 dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru