MENU
ZWIŃ MENU

Placek gruszkowy

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól

Syrop:
150 g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon

Inne:
1 kg gruszek
cukier puder do posypania placka

Przyrządzanie

Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i owinięte w folię włożyć na 30 minut do lodówki.

Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm, wyłożyć nim formę na tartę lub tortownicę.

Piec około 10 min w temp. 200°C. Ostudzic, nie wyjmujac z formy.

Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem cytrynowym. Połowę pokroić w plastry, a drugą połowę posiekać.

Zagotować 200 ml wody z cukrem pudrem, goździkiem i szczyptą cynamonu. Po 15 min usunąć goździk i do syropu wrzucić posiekane gruszki. Gotować, aż powstanie miękka, gęsta masa.

Na podpieczonym spodzie rozłożyć masę, na niej ułożyć plasterki gruszek.

Piec około 30 min. w temperaturze 160-180°C.

Ciepły placek posypać cukrem pudrem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Desery

250 g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20 ml rumu

Placek lotaryński

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10 dag (5 łyżek) mąki pszennej
20 dag marmolady
2 dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru