Kulebiak z pieczarkami

Składniki potrawy

Rozczyn:
3dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka

Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7dag margaryny

Nadzienie:
1/2kg pieczarek surowych
1/2kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

Przyrządzanie

Drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem, łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce. 

Przesiać mąkę, dodać rozczyn, delikatnie wymieszać, dodać jajko, żółtko i śmietanę. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić. Rozwałkować w kształcie prostokąta, rozłożyć nadzienie i zwinąć ciasto. 

Wyłożyć na natłuszczoną blache posypaną mąką. Posmarować wierzch żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 200°C.

Nadzienie:
Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju z cebulą, dodać do kapusty. Gotować do miękkości i odparowac wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Ułożyć na cieście i posypać jajkami pokrojonymi w drobną kostkę.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl