1 mała główka kapusty
40dag pieczarek
łyżka oleju
25dag wędzonego boczku ze skórą
2 łyżki kaszy manny
0,5 litra rosołu (z kostki)
Sos
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki rosołu (z kostki)
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Pieczarki należy obmyć, obrać i pokroić.
Z boczku odciąć skórę, pokroić go w paseczki. Podsmażyć, dodać pieczarki, przez chwilę dusić. Przyprawić. Dodać kaszę mannę.
Kapustę spażyć, wyciąć głąb, wybrać z niej najmniejsze liście. Na każdy nałożyć farsz, zwinąć.
Na dno garnka położyć skórę z boczku, wyłożyć pozostałymi liśćmi i ciasno układać kapustę. Zalać rosołem, przykryć, gotować na
małym ogniu.
Cebule obrać, pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać przecier pomidorowy, przyprawy, zalać rosołem. Dusić
do miękkości.
Gołąbki należy podawać z duszoną cebulą i pieczywem.