Forma potrawy: Dania główne
4 piersi z kurczaka
20 dag pieczarek
masło do smażenia
5 dag migdałów
1 żółtko, 2 jajka
posiekana natka
10 dag tartej bułki
sól, pieprz
Do podania:
frytki
pomidory
Piersi kurczaka oczyścić z błon i ścięgien, odciąć gruby koniec kości skrzydłowej. Mięso rozbić tłuczkiem, nadając kształt wydłużonego liścia.
Pieczarki pokroić w paski i usmażyć na maśle. Migdały sparzyć, obrać ze skórek, zetrzeć na tarce. Wymieszać z grzybami, żółtkiem i natką, doprawić.
Mięso posypać przyprawami, pośrodku ułożyć farsz, ciasno zwinąć w rulon, nadając mu kształt cygara.
Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na dużej ilości masła.
Gdy kotlety się przyrumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć.
Podawać z frytkami i pomidorami.
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia
Do podania:
frytki
Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Schab karkowy z grilla (z rusztu)
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg schabu karkowego
150 g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól