Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 25 min.
450g mięsa z kiełbasek
350g krążków ananasa z puszki, odsączonych, a syrop pozostawiony
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu winnego
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej
2-3 dymki, posiekane
Do przybrania:
gałązki rzeżuchy
Mięso podzielić na cztery części, z każdej uformować płaski kotlecik. Na dnie formy grilla ułożyć kotleciki i krążki ananasa. Koncentrat pomidorowy zmiksować z octem i pozostawionym syropem z ananasa i polać tym kotelciki.
Opiekać przez 5-7 minut po każdej stronie, aż się zarumienią. Dodać paprykę i przypiekać jeszcze przez 1 minutę.
Gotowe kotleciki i ananasy włożyć do ogrzanego wcześniej naczynia, polać sosem do pieczenia. Posypać dymką, przybrać gałązkami rzeżuchy i natychmiast podawać.
Marchwica mózgu (jajecznica z marchewką)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
Masło
Jajka ile chcesz
Marchewka ile chcesz
Pieprz
Cynamon
Opcjonalnie wanilia
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
Forma potrawy: Sałatki
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
Forma potrawy: Zupy
1 - łyżka mąki
1 - kaczka z podrobami oraz 1 szklanka krwi z kaczki
1 lub 2 - szklanki śmietany
3 - kwaśne twarde jabłka (antonówki lub papierówki)
10 dag - suszonych śliwek
cukier
1 - łyżka octu winnego
pieprz
przyprawa do zup w proszku
sól
kilka listków laurowych
pęczek włoszczyzny