Formy potrawy: Zapiekane, Dania rybne, czas przygotowania: 20 min.
20 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag twarogu
kremowy serek topiony
szczypiorek i natka
pieprz
Do podania:
grzanki z bułki
Ser biały i topiony zmiksować na krem, dodać roztarty czosnek, szczypiorek i natkę. Doprawić do smaku.
Płaty łososia ułożyć tak, aby zachodziły na siebie i tworzyły prostokąt. Wyrównać brzegi. Skręwki posiekać, dodać do kremu.
Kremem posmarować płaty łososia, zwinąć w rulon, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Wyjąć, pokroić w plastry. Podawać na grzankach z bułki.
Forma potrawy: Ciasta
4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
50 dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15 dag pieczarek
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
400 g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
Rolada biszkoptowa z marmoladą
Forma potrawy: Ciasta
5 jaj
10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10 dag (5 łyżek) mąki pszennej
20 dag marmolady
2 dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru