Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, potrawa wegetariańska
1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili
Najpierw obrać 4-5 ziemniaków i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do szklanego garnuszka i na wstawić na 5 minut do mikrofalówki.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują, pokroić cukinię w kilka mniej więcej 0,5 cm pasków. Po wyjęciu garnuszka z ziemniakami wrzucam cukinię, rozkładając ją równą warstwą.
Całość posypać ulubioną przyprawą - np. ziołami prowansalskimi, oregano, pieprzem lub chili i wstawić na kolejne 3 - 5 minut do mikrofalówki.
Idea dania jest taka, że ziemniaki powinny być miękkie a cukinia prawie się rozpadać - można poeksperymentować z czasem gotowania w mikrofalówce.
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
430 g białej fasoli konserwowej
430 g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30 ml oliwy z oliwek
30 g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225 g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
świeże pieczywo
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól
Forma potrawy: Dania na grilla
oscypek ( nie wędzony) 60 dag
cukinia 2 szt
tymianek 1 kubeczek
oliwki 10 dag
oliwa 4 łyżki płaskie
szczypiorek