Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
800 g bobu
100 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
2 gałązki cząbru lub 1 łyżeczka cząbru suszonego
cukier, sól, pieprz
Bob opłukać, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, gotowac przez około 10-15 minut.
Odcedzić na sicie, a gdy przestygnie, obrać z łupin.
W garnku roztopić masło, dodać śmietanę, wsypać bob i włożyć czaber. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Dusić bez przykrycia na małym ogniu przez 15 minut.
Po zdjęciu z ognia usunąć gałązki czabru. Podawać gorący.
Bob suszony należy przed gotowaniem moczyć przez 8-10 godzin.
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm
4 szklanki wody
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki
1 cytryna pokrojona w plastry
1 cytryna podzielona na cząstki
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży koperek
Forma potrawy: Dania główne
2 filety z piersi kurczaka
2 banany
cebula
2-3 ząbki czosnku
olej
curry
cynamon
ostry pieprz lub ostra papryka w proszku
sok z cytryny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
60 dag kabaczka
5 dag cebuli
3 ząbki czosnku
chili
sól
4 łyżki posiekanej zieleniny z bazylią
pół łyżki oleju
Biszkopt ze śmietaną i galaretką
Forma potrawy: Ciasta
7 jaj
28 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26 dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%