cojemy.pl > Przetwory > Dżem z kabaczka i imbiru

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Dżem z kabaczka i imbiru

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1,5kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1kg cukru
7g mielonego imbiru

Przyrządzanie

Obieramy kabaczek i usuwamy włókna oraz nasiona ze środka. Kroimy jędrny miąższ w małą kosteczkę i mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, zachowując skórkę.

Ważymy kabaczek i dodajemy połowę wagi cukru. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia odcedzamy sok i zagotowujemy Dodajemy kabaczek, imbir i skórkę cytryny pokrojoną w cieniutkie paseczki i obgotowaną w wodzie, aż zmięknie.

Od momentu powtórnego zawrzenia gotujemy powolutku przez pół godziny. Dodajemy tę samą ilość cukru co poprzednio, mieszamy aż do zupełnego rozpuszczenia.

Gdy dżem zacznie gęstnieć, zbieramy pianę z wierzchu i przekładamy go do gorących, wysterylizowanych słoików.

Natychmiast szczelnie je zamykamy.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukinia, Cytryna, Imbir

Podobne przepisy

Sos pomidorowy z imbirem

Forma potrawy: Sos
kawałek świeżego imbiru
250g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania
» zobacz przepis

Galaretka mirabelkowa z imbirem

Forma potrawy: Przetwór
śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży
» zobacz przepis

Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g miąższu dyni
250ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25g masła
cytrynowy pieprz
60g nasion słonecznika
150g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
» zobacz przepis

Zupa ziołowa z kurczaka

Forma potrawy: Zupa
400g piersi kurczaka
2 szklanki mleka kokosowego
2 szklanki wody
50g imbiru
3 ząbki czosnku
3 cebulki dymki
1 korzeń pietruszki
1 łodyżka trawki cytrynowej lub 1 łyżeczka utartej skórki cytryny
2 łyżki sosu rybnego
4 łyżki soku z cytryny
10 ziaren pieprzu

Do przybrania:
czerwone papryczki chilli
listki pietruszki
» zobacz przepis

Surówka z kabaczka i porzeczek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
30dag kabaczka
10dag białych porzeczek
4 łyżki posiekanego kopru
ocet
sól, pieprz
1/2 szklanki jogurtu
» zobacz przepis

Sardynki w imbirze

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
8 sardynek świeżych lub mrożonych
1 łyżka octu winnego
1,5 filiżanki wody
2,5 - 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sake (wódki ryżowej)
1 łyżka cukru
2 kawałki średniego imbiru (2 łyżki imbiru w proszku)
liście do wyłożenia rondla (np. sałaty) lub pergamin
Do podania:
Ryż
» zobacz przepis

Kabaczek duszony

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
60dag kabaczka
5dag cebuli
3 ząbki czosnku
chili
sól
4 łyżki posiekanej zieleniny z bazylią
pół łyżki oleju
» zobacz przepis

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni
500g borówek albo żurawin
750g cukru
» zobacz przepis

Wieprzowina po indonezyjsku

Forma potrawy: Danie główne
1 łyżka oleju
450g chudej wieprzowiny bez kości, pokrojonej w paski
50g świerzego imbiru, pokrojonego w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1/4 łyżeczki proszku chilli
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
225g obranych krewetek
1 pęczek dymki, każda cebulka przepołowiona i pocięta wzdłuż
» zobacz przepis

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni
500g kwaśnych jabłek
700g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
» zobacz przepis

Smażony camembert

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty
» zobacz przepis

Makaron z piersiami kurczaka i jarzynami

Forma potrawy: Danie główne
200g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia

Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.