1,5kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1kg cukru
7g mielonego imbiru
Obieramy kabaczek i usuwamy włókna oraz nasiona ze środka. Kroimy jędrny miąższ w małą kosteczkę i mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, zachowując skórkę.
Ważymy kabaczek i dodajemy połowę wagi cukru. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia odcedzamy sok i zagotowujemy Dodajemy kabaczek, imbir i skórkę cytryny pokrojoną w cieniutkie paseczki i obgotowaną w wodzie, aż zmięknie.
Od momentu powtórnego zawrzenia gotujemy powolutku przez pół godziny. Dodajemy tę samą ilość cukru co poprzednio, mieszamy aż do zupełnego rozpuszczenia.
Gdy dżem zacznie gęstnieć, zbieramy pianę z wierzchu i przekładamy go do gorących, wysterylizowanych słoików.
Natychmiast szczelnie je zamykamy.