Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1,5 kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1 kg cukru
7 g mielonego imbiru
Obieramy kabaczek i usuwamy włókna oraz nasiona ze środka. Kroimy jędrny miąższ w małą kosteczkę i mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, zachowując skórkę.
Ważymy kabaczek i dodajemy połowę wagi cukru. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia odcedzamy sok i zagotowujemy Dodajemy kabaczek, imbir i skórkę cytryny pokrojoną w cieniutkie paseczki i obgotowaną w wodzie, aż zmięknie.
Od momentu powtórnego zawrzenia gotujemy powolutku przez pół godziny. Dodajemy tę samą ilość cukru co poprzednio, mieszamy aż do zupełnego rozpuszczenia.
Gdy dżem zacznie gęstnieć, zbieramy pianę z wierzchu i przekładamy go do gorących, wysterylizowanych słoików.
Natychmiast szczelnie je zamykamy.
Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru
Surówka z kabaczka i porzeczek
Forma potrawy: Sałatki
30 dag kabaczka
10 dag białych porzeczek
4 łyżki posiekanego kopru
ocet
sól, pieprz
1/2 szklanki jogurtu
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
60 dag kabaczka
5 dag cebuli
3 ząbki czosnku
chili
sól
4 łyżki posiekanej zieleniny z bazylią
pół łyżki oleju