MENU
ZWIŃ MENU

Dżem z kabaczka i imbiru

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1,5 kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1 kg cukru
7 g mielonego imbiru

Przyrządzanie

Obieramy kabaczek i usuwamy włókna oraz nasiona ze środka. Kroimy jędrny miąższ w małą kosteczkę i mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, zachowując skórkę.

Ważymy kabaczek i dodajemy połowę wagi cukru. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia odcedzamy sok i zagotowujemy Dodajemy kabaczek, imbir i skórkę cytryny pokrojoną w cieniutkie paseczki i obgotowaną w wodzie, aż zmięknie.

Od momentu powtórnego zawrzenia gotujemy powolutku przez pół godziny. Dodajemy tę samą ilość cukru co poprzednio, mieszamy aż do zupełnego rozpuszczenia.

Gdy dżem zacznie gęstnieć, zbieramy pianę z wierzchu i przekładamy go do gorących, wysterylizowanych słoików.

Natychmiast szczelnie je zamykamy.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru

Surówka z kabaczka i porzeczek

Forma potrawy: Sałatki

30 dag kabaczka
10 dag białych porzeczek
4 łyżki posiekanego kopru
ocet
sól, pieprz
1/2 szklanki jogurtu

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon

Kabaczek duszony

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

60 dag kabaczka
5 dag cebuli
3 ząbki czosnku
chili
sól
4 łyżki posiekanej zieleniny z bazylią
pół łyżki oleju