cojemy.pl > Dania główne > Parówki w kabaczku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Parówki w kabaczku

Formy potrawy: danie główne, śniadanie

Składniki potrawy

1 kabaczek (ok. 1 kg)
6-8 parówek (30-40 dag)
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
1 cebula (10 dag)
5 łyżek oleju
1/2 szklanki ketchupu
15dag tartego żółtego sera

Przyrządzanie

Najpierw umyć kabaczek i przekroić go wzdłuż na pół, wydrążyć z wnętrza pestki wraz z luźną częścią miąższu, tak aby powstały 2 duże "łódki", następnie obrać ze skóry.

Wnętrza "łódek" posolić, ułożyć w nich wzdłuż po 3-4 parówki obrane z osłonek, posypać pieprzem, papryką, oregano oraz cebulą pokrojoną w cienkie półplasterki.

Na dno niezbyt głębokiego naczynia wlać 1 łyżkę oleju i kilka łyżek wody. Włożyć obie "łódki", polać każdą 2 łyżkami oleju i ketchupem, posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia przez około 30 minut.

Po wyjęciu przekroić każdą "łódkę" w poprzek na połowę.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Cukinia, Ketchup (keczup), Olej, Oregano, Papryka, Parówka, Pieprz, Ser żółty, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Parówki w szlafroczkach

Forma potrawy: Śniadanie
40dag cienkich parówek
3 jaja
5dag mąki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Parówki po angielsku

Forma potrawy: Śniadanie, Danie główne
8 jajek
8 parówek
1 główka czosnku
1 główka sałaty
2 cebule
sól, pieprz
olej sojowy lub słonecznikowy
sok z cytryny
» zobacz przepis

Parówki w cieście

Forma potrawy: Danie na grilla, Przekąska lub przystawka
1 łyżka oleju
8 parówek

Ciasto:
50g zwykłej mąki
szczypta soli
1 jajko
150ml mleka

Do przybrania:
plastry ogórka
przepołowione plasterki pomidora
» zobacz przepis

Parówki po dyrektorsku

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
40dag parówek cienkich
15dag cebuli
20dag pieczarek
15dag pomidorów
150ml śmietany
4dag tłuszczu
sól, pieprz
papryka
» zobacz przepis

Parówki zapiekane

Forma potrawy: Danie główne
6 parówek (około 30 dag)
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
15dag sera warmińskiego lub tylżyckiego
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Do podania z:
ziemniaki lub ryż
surówka
» zobacz przepis

Chorwackie kiełbaski cevapcici

Forma potrawy: Danie na grilla
mięso wołowe bez kości 80 dag
mała cebula
sól

Do podania:
biały cheb pszenny
» zobacz przepis

Zrazy wołowe po hultajsku

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
10dag parówek cienkich
4dag chrzanu
10dag sera żółtego
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane
20dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25dag parówek
15dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
» zobacz przepis

Zupa z fasoli

Forma potrawy: Zupa
pół kg. mięsa na rosół
lub kostka bulionowa + kiełbasa/parówka
pół kg. fasoli
2 ziemniaki
1 cebula
1 średnia marchewka
1-2 pomidory
olej
zielenina, czosnek
przyprawy
» zobacz przepis

Zupa grochowa z parówkami

Forma potrawy: Zupa
1 duża cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
450g mrożonego groszku
600ml bulionu z drobiu
225g parówek
sól
świeżo zmielony pieprz

Do podania:
grzanki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.