Formy potrawy: Dania główne, Śniadania, dla ilu osób: 2
1 kabaczek (ok. 1 kg)
6-8 parówek (30-40 dag)
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
1 cebula (10 dag)
5 łyżek oleju
1/2 szklanki ketchupu
15 dag tartego żółtego sera
Najpierw umyć kabaczek i przekroić go wzdłuż na pół, wydrążyć z wnętrza pestki wraz z luźną częścią miąższu, tak aby powstały 2 duże "łódki", następnie obrać ze skóry.
Wnętrza "łódek" posolić, ułożyć w nich wzdłuż po 3-4 parówki obrane z osłonek, posypać pieprzem, papryką, oregano oraz cebulą pokrojoną w cienkie półplasterki.
Na dno niezbyt głębokiego naczynia wlać 1 łyżkę oleju i kilka łyżek wody. Włożyć obie "łódki", polać każdą 2 łyżkami oleju i ketchupem, posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia przez około 30 minut.
Po wyjęciu przekroić każdą "łódkę" w poprzek na połowę.
Forma potrawy: Śniadania
40 dag cienkich parówek
3 jaja
5 dag mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
8 jajek
8 parówek
1 główka czosnku
1 główka sałaty
2 cebule
sól, pieprz
olej sojowy lub słonecznikowy
sok z cytryny
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
40 dag parówek cienkich
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
15 dag pomidorów
150 ml śmietany
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
papryka
Forma potrawy: Dania główne
6 parówek (około 30 dag)
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
15 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Do podania z:
ziemniaki lub ryż
surówka