Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 25 min.
4 pomidory podzielone na ćwiartki
1 mała, czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1/2 ogórka pokrojonego na kawałki
50g czarnych oliwek
225g sera feta lub caerphilly (może być solan)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
posiekana natka pietruszki
Do podania:
chleb pitta
Jeśli ćwiartki pomidorów są zbyt duże, przekroić je na połowę. Plasterki cebuli podzielić na oddzielne krążki i dodać do pomidorów wraz z kawałkami ogórka i oliwkami. Następnie na ich powierzchni rozkruszyć nierównomiernie ser.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, potem wyłożyć do płytkiej misy lub do 4 miseczek.
Czosnek zmieszać z oliwą, przyprawić do smaku i polać nią sałatkę. Posypać zieloną pietruszką, podawać z chlebem pitta.
Forma potrawy: Sałatki
3 duże pomidory
1 długi ogorek lub 3 małe
2 cebule
1-2 zielone papryki
garść czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
sok z 1 cytryny
5 łyżek oliwy
20 dag sera owczego "feta" lub bryndzy
oregano
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz