4 pomidory podzielone na ćwiartki
1 mała, czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1/2 ogórka pokrojonego na kawałki
50g czarnych oliwek
225g sera feta lub caerphilly (może być solan)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
posiekana natka pietruszki
Do podania:
chleb pitta
Jeśli ćwiartki pomidorów są zbyt duże, przekroić je na połowę. Plasterki cebuli podzielić na oddzielne krążki i dodać do pomidorów wraz z kawałkami ogórka i oliwkami. Następnie na ich powierzchni rozkruszyć nierównomiernie ser.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, potem wyłożyć do płytkiej misy lub do 4 miseczek.
Czosnek zmieszać z oliwą, przyprawić do smaku i polać nią sałatkę. Posypać zieloną pietruszką, podawać z chlebem pitta.