Grecka sałatka

Składniki potrawy

4 pomidory podzielone na ćwiartki
1 mała, czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1/2 ogórka pokrojonego na kawałki
50g czarnych oliwek
225g sera feta lub caerphilly (może być solan)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
posiekana natka pietruszki

Do podania:
chleb pitta

Przyrządzanie

Jeśli ćwiartki pomidorów są zbyt duże, przekroić je na połowę. Plasterki cebuli podzielić na oddzielne krążki i dodać do pomidorów wraz z kawałkami ogórka i oliwkami. Następnie na ich powierzchni rozkruszyć nierównomiernie ser.

Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, potem wyłożyć do płytkiej misy lub do 4 miseczek.

Czosnek zmieszać z oliwą, przyprawić do smaku i polać nią sałatkę. Posypać zieloną pietruszką, podawać z chlebem pitta.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl