Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
20 dag mąki
8 dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5 dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant
Mąkę, masło, jajko, cukier zagnieść, chłodzić 30 minut. 4 jabłka przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, 2 łyżkami calvadosu i oprószyć cukrem pudrem. Piec 8-10 minut, wystudzić.
Ciastem wylepić okrągłą formę. Piec 20-25 minut w temp. 200°C. Ciepłe ciasto posmarować 2 łyżkami dżemu jabłkowego, nałożyć biszkopt, posmarować go resztą dżemu. Na nim ułożyć zapieczone jabłka.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. 6 łyżek calvadosu podgrzać, dodać żelatynę, połączyć ze śmietaną. 4 łyżki śmietany przełożyć do szprycy.
Pozostałą śmietanę rozsmarować na cieście. Ostatnie jabłko pokroić w plasterki. Tort udekorować plasterkami jabłka, i odłożoną śmietaną w szprycy.
Ciasto:
8 dag mąki
4 dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12 dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75 dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7 dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5 dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
Forma potrawy: Sosy
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery