1 gęś (2,5 kg.)
25 dag. ryżu
15 dag. wątróbek drobiowych
3 łyżki masła
2 cebule
1 puszka przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka koperku
sól
pieprz
Gęś umyć i osączyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Przygotowanie farszu:
W oslonym wrzątku ugotować ryż na sypko. Wątróbki oczyścić, opłukać i osączyć i drobno pokroić. Cebule obrać, opłukać, posiekać i usmażyć wraz z wątróbkami na 2 łyżkach masła. Ryż wymieszać z koperkiem, cebulą i wątróbkami. Doprawić solą i pieprzem.
Gęś wypełnić farszem i zaszyć. Włożyć do brytfanny wysmarowanej pozostałym masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 250°C i piec około godziny.
Śmietanę połączyć z przecierem pomidorowym i lekko osolić. Gdy z gęsi wytopi się tłuszcz i będzie rumiana, zlać tłuszcz z brytfanny, zmniejszyć ogień, a gęś polewać sosem śmietanowym i piec jeszcze 30 minut.
Podawać z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami z wody.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl