Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 20 min.
15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki
Boczek wędzony, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu.
Dodajemy groszek (może być mrożony), jeszcze chwile podduszamy
a następnie zalewamy śmietaną i chwilę zostawiamy jeszcze na ogniu.
W międzyczasie gotujemy makaron, najlepiej bardzo duże muszelki,
ponieważ po wymieszaniu farsz wlatuje do środka muszelek i wyglądają jak nadziewane.
Po ugotowaniu makaronu łączymy go z resztą składników i gotowe.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym
Forma potrawy: Dania główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
Brokuły z makaronem w sosie serowym
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany