MENU
ZWIŃ MENU

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki

Przyrządzanie

Boczek wędzony, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu.

Dodajemy groszek (może być mrożony), jeszcze chwile podduszamy
a następnie zalewamy śmietaną i chwilę zostawiamy jeszcze na ogniu.

W międzyczasie gotujemy makaron, najlepiej bardzo duże muszelki,
ponieważ po wymieszaniu farsz wlatuje do środka muszelek i wyglądają jak nadziewane.

Po ugotowaniu makaronu łączymy go z resztą składników i gotowe.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron z cukinią

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Brokuły z makaronem w sosie serowym

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany