Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, potrawa wegetariańska
1 dojrzała sałata masłowa
1 kromka chleba
masło
ząbek czosnku
2 jajka
łyżeczka ostrej musztardy
biały pieprz
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu winnego
sól
Jaja ugotować na twardo i odłożyć. Sałatę opłukać i oczyścić. Kromkę chleba usmażyć na maśle, mocno natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku, ostudzić i włożyć do miski. Na to nałożyć liście sałaty, przykryć i zostawić na godzinę - sałata musi nabrać zapachu czosnku.
Następnie grzankę wyjąć. Sporządzić sos: rozetrzeć razem 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, musztardę, biały pieprz, oliwę, ocet. Sos wymieszać z sałatą.
Posolić przed podaniem.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag ugotowanego makaronu
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz
1 i 3/4 szklanki mleka
Do podania:
sałata
lub surówka
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 średni kalafior
2 avocado
1 jogurt naturalny
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki soku z cytryny
sałata
rzodkiewki
1/4 sos Tobasco
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
60 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
15 dag cebuli
2 grzyby suszone
sól, pieprz
ziele angielskie
curry
musztarda
papryka mielona
czosnek
sherry do smaku
Do podania:
ziemniaki
sałata
Forma potrawy: Sałatki
1 cukrowa sałata
2 marchewki
sparzony i obrany pomidor
1/2 łyżki posiekanych liści selera, zielonej pietruszki lub koperku
1/2 szklanki sosu vinaigrette
szklanka rozkruszonego twarogu