MENU
ZWIŃ MENU

Karkówka z grilla pyszności

Forma potrawy: Dania na grilla

Składniki

1 kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150 ml octu
15 dag cebuli
1-2 listki laurowe

Przyrządzanie

Mięso pokroić na plasterki grubości około 1 cm i lekko je rozklepać.

Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami (bez czosnku). Następnie schłodzić ją.

Pokrojoną karkówkę ułożyć warstwami w emaliowanym garnku lub porcelanowej misce, każdą warstwę zalewając zalewą. Następnie naczynie wstawić do chłodnego miejsca (temperatura około 7°C) na 24 - 48 godzin, obracając w tym czasie kilka razy kawałki karkówki w zalewie.

Po wyjęciu mięso należy dobrze osączyć, powycierać ściereczką. Czosnek rozetrzeć z solą i natrzeć tym kawałki karkówki, po czym wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Po wyjęciu każdy kawałek karkówki zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec na grillu po 5 minut z każdej strony. Należy uważać aby nie przedziurawić folii, bo wtedy karkówka stanie się sucha.

Przygotowanie jest czasochłonne ale smak rekompensuje to z naddatkiem :)

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Szaszłyczki wieprzowe z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz

Kolorowe warzywa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy

Boczek z grilla na ostro

Forma potrawy: Dania na grilla

kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz

Pstrąg z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor