Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150 ml octu
15 dag cebuli
1-2 listki laurowe
Mięso pokroić na plasterki grubości około 1 cm i lekko je rozklepać.
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami (bez czosnku). Następnie schłodzić ją.
Pokrojoną karkówkę ułożyć warstwami w emaliowanym garnku lub porcelanowej misce, każdą warstwę zalewając zalewą. Następnie naczynie wstawić do chłodnego miejsca (temperatura około 7°C) na 24 - 48 godzin, obracając w tym czasie kilka razy kawałki karkówki w zalewie.
Po wyjęciu mięso należy dobrze osączyć, powycierać ściereczką. Czosnek rozetrzeć z solą i natrzeć tym kawałki karkówki, po czym wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Po wyjęciu każdy kawałek karkówki zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec na grillu po 5 minut z każdej strony. Należy uważać aby nie przedziurawić folii, bo wtedy karkówka stanie się sucha.
Przygotowanie jest czasochłonne ale smak rekompensuje to z naddatkiem :)
Szaszłyczki wieprzowe z grilla
Forma potrawy: Dania na grilla
8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy
Forma potrawy: Dania na grilla
kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor