Forma potrawy: Dania główne
6 parówek (około 30 dag)
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
15 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Do podania z:
ziemniaki lub ryż
surówka
Ser żółty zetrzeć. Do rondelka wlać mleko, dodać stary ser, doprawić solą i pieprzem.
Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do czasu aż sos zgęstnieje.
Parówki obrać z osłonek, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać chrzanem i zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temp. 200 st. C.
Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Zamiast chrzanu można dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku.
Forma potrawy: Śniadania
40 dag cienkich parówek
3 jaja
5 dag mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
8 jajek
8 parówek
1 główka czosnku
1 główka sałaty
2 cebule
sól, pieprz
olej sojowy lub słonecznikowy
sok z cytryny
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
40 dag parówek cienkich
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
15 dag pomidorów
150 ml śmietany
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
papryka
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje