Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz
Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. Rozgrzać mocno oliwę i obsmażyć kurczaka, a następnie przełożyć razem z tłuszczem do rondla, dodać masło.
Pory dokładnie umyć, usunąć zielone części, białe pokroić w grube talarki, dorzucić do mięsa i dusić na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem - nie mieszać. Gdy mięso będzie miękkie przełożyć razem z porami na półmisek.
Do wytworzonego sosu dodać śmietankę rozmieszaną z surowym żółtkiem, silnie zagrzać, ale nie gotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka z porami jeszcze na chwilę włożyć do sosu.
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Sandwicze z żółtym serem i porami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
15 dag żółtego sera
2 pory
8 kromek długiej bułki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki masła
Forma potrawy: Dania na grilla
Forma potrawy: Dania główne
1 cały kurczak
5 dag masła
szampan lub białe wytrawne wino
30 dag pomarańczy
5 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny