MENU
ZWIŃ MENU

Szarlotka po duńsku

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki


1 kg winnych jabłek
25 dag tartej bułki
15 dag masła lub niesolonej margaryny
10 dag cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
mały słoik dżemu malinowego
zapach waniliowy

Przyrządzanie


Umyte jabłka cienko obrać ze skórki, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, odstawić w chłodne miejsce.
 
Masło stopić, dodać tartą bułkę i cukier puder. Lekko podsmażyć, mieszając cały czas. Ostudzić. Do przetartych jabłek dodać zapach waniliowy, wymieszać.
 
Do szklanych pucharków nakładać na przemian cienkie warstwy musu jabłkowego, dżemu lub konfitur oraz tartej bułki z cukrem.
 
Wstawić do lodówki na mniej więcej godzinę. Przed podaniem udekorować ubitą na sztywno śmietaną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Szarlotka Marysi

Forma potrawy: Ciasta

0,5 kg mąki krupczatki
5 żółtek
15 dkg masła
15 dkg margaryny
1 aromat waniliowy/spirytusowy
15 dkg cukru pudru
1 opk. cukru waniliowego

Szarlotka na jednym jajku

Forma potrawy: Ciasta

4-5 dużych jabłek
50 dkg mąki
1 kostka masła
1 jajko
1 szklanka cukru
1/4 torebki proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
1/4 szklanki otręb
cynamon
cukier waniliowy
cukier puder

Szarlotka z kruszonką

Forma potrawy: Ciasta

30 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15 dag cukru
10 dag masła
75 dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta

Szarlotka królewska

Forma potrawy: Ciasta

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody

Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru