cojemy.pl > Nabiał, tłuszcze oraz jaja > Przepisy na potrawy > Strona numer 53

Przepisy z nabiałem oraz jajami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny
Przepisy z bryndzą Przepisy z serem fetą Przepisy z jajkami Przepisy z biszkoptem z jajek Przepisy z jogurtem Przepisy z kefirem Przepisy z majonezem Przepisy z margaryną Przepisy z masłem Przepisy z maślanką Przepisy z mlekiem Przepisy z mozzarellą Przepisy z olejem Przepisy z oliwą Przepisy z oscypkiem Przepisy z parmezanem Przepisy z serem białym (twarogiem) Przepisy z serem kozim Przepisy z serem owczym Przepisy z serem pleśniowym Przepisy z serem topionym Przepisy z serem żółtym Przepisy z serkiem homogenizowanym Przepisy z serwatką Przepisy ze smalcem Przepisy z tofu Przepisy ze śmietaną

Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja

Grzyby panierowane

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
15dag grzybów suszonych (lub 50dag świeżych)
5dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz
» zobacz przepis

Szarlotka z rabarbarem

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30dag margaryny
3 żółtka
5dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1kg rabarbaru
25dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20dag (niepełna szklanka) cukru do piany
» zobacz przepis

Zupa chrzanowa

Forma potrawy: Zupa
70dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
1 korzeń chrzanu (15 dag)
1 cebula
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 jajek na twardo
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
» zobacz przepis

Kanapki glazurowane z musem z łososia

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki
Galaretka:
200ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny
Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100ml śmietany kremówki
60g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zabaglione

Forma potrawy: Deser, Sos
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
» zobacz przepis

Gulasz po mazursku

Forma potrawy: Danie główne
60dag wołowiny z kością
25dag włoszczyzny z kapustą
65dag ziemniaków
20dag ogórków kwaszonych
2dag mąki
6dag tłuszczu
10dag cebuli
12dag śmietany
pieprz, sól
Do podania:
chleb
» zobacz przepis

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2dag mąki
10dag kiełbasy białej
4dag chrzanu
1dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10dag cebuli
3dag ketchupu
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki lub kasza
» zobacz przepis

Surówka z brokułów z jabłkiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
30dag brokułów
sól
kilka rzodkiewek
2 czerwone papryki
1 jabłko
1 jajo ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek)
1/2 szklanki majonezu
sok z cytryny
cukier
pieprz
» zobacz przepis

Jaja po węgiersku

Forma potrawy: Śniadanie
4 jaja
4 pomidory
2 cebule
papryka
sól
tłuszcz
» zobacz przepis

Klasyczna grzanka z serem

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
bułka paryska lub inna
ser żółty emmentaler lub edamski
» zobacz przepis

Pasta z makreli i białego sera

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
1 makrela wędzona
kostka białego półtłustego sera
łyżeczka masła
sól, pieprz
trochę papryki
» zobacz przepis

Zapiekanka z boczkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Zapiekane
200g pieczarek
bagietka
150g chudego boczku lub bekonu
100g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.