Przepisy z nabiałem oraz jajami
Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
3 banany, dojrzałe, ale nie brązowe
brzoskwinia lub mango
sok z cytryny
100g cebuli
20g masła albo margaryny
3 łyżki stołowe curry
litr wywaru warzywnego
100g creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów)
tabasco lub chili
sól
szczypta cukru
4-5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
1 kurczak
4 kajzerki
2 cebule
2 jajka
3 łyżki masła
30dag mielonego mięsa
pół szklanki białego wina
opakowanie kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki śmietany
sól, pieprz, chili
200g filetów śledziowych w zalewie octowej
100g konserwowych buraków
100g ogórków konserwowych
2 ziemniaki ugotowane ze skórką (150 g)
2 jabłka
1 mała cebula
50g majonezu (np. Kieleckiego)
4 łyżki jogurtu
koperek do przybrania
40dag fasoli
10dag tartej bułki
5dag cebuli
2 jaja
8-10dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina
1 gęś (2,5 kg.)
25 dag. ryżu
15 dag. wątróbek drobiowych
3 łyżki masła
2 cebule
1 puszka przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka koperku
sól
pieprz
2 duże dojrzałe avocado
200ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
60dag (3 szklanki) mąki
35dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar
1 dynia Hokkaido
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
3/4 l bulionu warzywnego
200ml śmietany
2 żółtka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1,2kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30g masła
30 kwiatów ogórecznika
750g pomidorów
750g bakłażanów
750g cukini
3 cebule
150g tartego żółtego sera
50g bułki tartej
1 szklanka oliwy
250g makaronu włoskiego
1 łyżka oliwy
2 puszki wołowiny po bolońsku
250g żółtego utartego sera
łyżka ketchupu