Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska
bułka paryska lub inna
ser żółty emmentaler lub edamski
Pokrojone kawałki bułki paryskiej smarujemy pośrodku grubo masłem. Na grzankę kłądziemy plaster sera - najlepiej Emmentalera lub Edamskiego.
W ten sposób przygotowaną bułkę układamy na blasze i wkładamy na 5 minut do mocno rozgrzanego piekarnika.
Gdy grzanki nabiorą charakterystycznego złotawego koloru, podajemy na gorąco.
Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
Forma potrawy: Zapiekane
5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
Forma potrawy: Zapiekane
80 dag grzybów
3 dag tłuszczu
5 dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6 dag sera tylżyckiego
2 dag masła
2 dag tartej bułki