Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
8 jajek
1 kg kartofli
olej do smażenia
sól
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
30 dag pieczarek
1/7 l piwa
2 jajka
24 dag mąki
2 dag oleju
10 dag tłuszczu
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
15 dag papryki
15 dag selera
5 dag cebuli
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
sól
Forma potrawy: Przetwory
25 dag obranych ząbków czosnku
1/4 litra octu winnego
1/4 litra wody
2 łyżeczki cukru
2 goździki
10 ziarenek ziela angielskiego
łyżka oleju sojowego
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do przystrojenia
Bakłażany zapiekane z żółtym serem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
4 bakłażany
olej do smażenia
20 dag żółtego sera
sól
bulion z kostki
zielenina