cojemy.pl > Sałatki lub surówki > Sałata ze szparagami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Sałata ze szparagami

Formy potrawy: kolacja, sałatka lub surówka, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

główka sałaty
pęczek szparagów
2 jajka
natka
białe pieczywo

sos:
4 łyżki oleju
1/2 musztardy
cukier
biały pieprz
sól

Przyrządzanie

Szparagi oskrobać nożykiem do jarzyn, odciąć zdrewniałe końce. Związać w pęczek. Ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić, pokroić na kawałki.

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, posiekać. Sałatę umyć, oszuszyć, podzielić na kawałki. Przełożyć do salaterki. Dodać szparagi i jajka.

Posypać drobno posiekaną natką. Musztardę połączyć z olejem. Doprawić solą, cukrem, pieprzem. Wymieszać. Sosem polać sałatkę.

Sałatkę wstawić na ok. 30 min do lodówki i podawać jako danie na kolację z białym pieczywem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Chleb (każdy rodzaj), Cukier, Jajka, Musztarda, Olej, Pieprz, Pietruszka, Sałata, Szparagi, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Sałata a la Zamojski

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
1 dojrzała sałata masłowa
1 kromka chleba
masło
ząbek czosnku
2 jajka
łyżeczka ostrej musztardy
biały pieprz
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu winnego
sól
» zobacz przepis

Udka z kurczaka

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
» zobacz przepis

Zupa z zielonej sałaty

Forma potrawy: Zupa
2-3 sałaty
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 żółtka
2 łyżki masła
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z cielęciny, marynowanych śliwek i gruszek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g pieczonej cielęciny
15 marynowanych śliwek
2 duże kartofle
2 gruszki z octu
1 zielona sałata

Zielony sos majonezowy:
150g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz, ząbek czosnku
» zobacz przepis

Ruloniki szparagowe

Forma potrawy: Danie główne
1-2 pęczki szparagów
300g wołowiny
300g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz
» zobacz przepis

Sos pomidorowy do makaronu / makaron z sosem pomidorowym

Forma potrawy: Danie główne, Sos
1 ząbek czosnku
pół małej cebuli
4 duże świeże pomidory
kilkanaście listków bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka dobrej oliwy
pieprz

Do podania:
Zielona sałata
wino czerwone
chleb
oliwa
» zobacz przepis

Grzanki z krewetkami i serem

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
200g mrożonych krewetek
40g masła
2 małe cebule
4 pomidory
5 łyżek śmietany
4 kromki białego chleba z formy
4 liście sałaty
4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy
sól, pieprz

Do podania:
piwo
» zobacz przepis

Makaron milanaise

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
25dag ugotowanego makaronu
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz
1 i 3/4 szklanki mleka

Do podania:
sałata
lub surówka
» zobacz przepis

Ziemniaki po grecku

Forma potrawy: Danie główne
1/2kg ziemniaków
6 łyżek oliwy lub oleju
cebula
sól, pieprz
4 łyżki wody
4 pomidory
2 roztarte ząbki czosnku
kolendra
liść laurowy
zielenina

Do podania:
sałata
» zobacz przepis

Ciasto ptysiowe z serem

Forma potrawy: Inna potrawa, Ciasto
150g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250ml wody
75g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy

Do podania:
zielona sałata
wino czerwone
» zobacz przepis

Sałatka z rzeżuchą

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 sałata
4 jajka
strąk czerwonej papryki
strąk żółtej papryki
2 pomidory
pęczek rzodkiewki
garść rzeżuchy
natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
sok z cytryny
» zobacz przepis

Koktail z owoców morza

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
10dag mieszanki owoców morza: kalmary, małże, krewetki, ośmiornica
1 jajko ugotowane na twardo
2 mandarynki
1/2 czerwonej lub zielonej papryki (10 dag)
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
zielona sałata
1 łyżka majonezu,
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.