cojemy.pl > Dania główne > Bakłażany smażone

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z bakłażanem i serem żółtym

Bakłażany smażone

Formy potrawy: danie główne, kolacja, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 35 min.

Składniki potrawy

60dag bakłażanów
300ml oleju
1 łyżka octu
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Przyrządzanie

Bakłażany umyć, obciąć końce, następnie pokroić wzdłuż na plastry o grubości 6-7 mm, posolić i skropić sokiem z cytryny.
Na dużej patelni rozgrzać połowę oleju, włożyć część pokrojonych bakłażanów, smażyć z obu stron na brązowy kolor. Usmażone plastry wyjąć.
Wlać resztę oleju i smażyć pozostałe bakłażany. Usmażone osączyć z tłuszczu.
Czosnek rozetrzeć z solą, dodać ocet, pieprz, zioła, oliwę. Wymieszać. Polać tym sosem bakłażany. Podawać na ciepło lub zimno.
Do sosu można dodać jedną łyżkę musztardy lub roztarte na miazgę 2 filety anchois.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bakłażan, Cytryna, Czosnek, Ocet, Olej, Oliwa, Pieprz, Sól kuchenna, Zioła prowansalskie

Podobne przepisy

Kiszone Bakłażany

Forma potrawy: Przetwór
10kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku

Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli
» zobacz przepis

Bakłażany zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
4 bakłażany
olej do smażenia
20dag żółtego sera
sól
bulion z kostki
zielenina
» zobacz przepis

Bakłażany faszerowane pieczarkami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku
» zobacz przepis

Makaron z bakłażanami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
400g bakłażanów
300g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
12 łyżek oliwy słonecznikowej albo kukurydzianej
sól, pieprz
5-10 dkg parmezanu
» zobacz przepis

Dorsz po katalonsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg filetów z dorsza
10dag szynki
500ml bialego pólwytrawnego wina
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 bakłażany
1 cukinia
3 czerwone papryki
6 pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
» zobacz przepis

Żydowska sałatka z bakłażanów

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
4 średnie bakłażany
1 głowka czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki
4 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
10 łodyżek natki pietruszki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ratatouille

Forma potrawy: Przetwór
Składniki na 3 słoiki po 400ml
4 nieduże cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
3 cebule
5 ząbków czosnku
szklanka oliwy lub oleju
sól
tymianek
» zobacz przepis

Meksykańska zupa cytrynowa

Forma potrawy: Zupa
700g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700g pomidorów
100g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól

Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli
» zobacz przepis

Tort pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasto
280g migdałów
200g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki
Lukier:
200g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania
» zobacz przepis

Potrawka prowansalska z warzyw

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji
» zobacz przepis

Zapiekanka bałkańska

Forma potrawy: Zapiekane
750g pomidorów
750g bakłażanów
750g cukini
3 cebule
150g tartego żółtego sera
50g bułki tartej
1 szklanka oliwy
» zobacz przepis

Bakłażanowa z czosnkiem

Forma potrawy: Zupa
2 obrane bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona cukinia
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 łyżeczka pokrojonego tymianku lub macierzanki
2 łyżeczki soku z cytryny
3,5 szklanki warzywnego rosołu
sól i pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.