MENU
ZWIŃ MENU

Podgrzybki w pomidorach

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

obgotowane podgrzybki (proporcja na durszlak grzybów)
1,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
4 duże cebule
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, sól

Przyrządzanie

Kapelusze powyżej średnich należy przekroić na połowę, nastepnie obgotować w osolonej wodzie przez około 20 minut i odcedzić.

Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić z olejem, wodą i cukrem.

Dodać odsączone grzyby i ocet. Po chwili słoiczek koncentratu.

Krótką chwilę poddusić. Do słoiczków (można np. po dżemie) wrzucić po kilka ziaren ziela i liść laurowy, nakładać gorące grzyby, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Na drugi dzień pasteryzować ok. 20 minut, wyjąć i odwrócić do góry dnem.

Tak zachowane grzyby można jeść na ciepło po podgrzaniu lub na zimno do kanapek albo jako przekąska.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasta z makreli z cebulą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

puszka makreli w pomidorach
ostry keczup
cebula
sól i pieprz
papryka w proszku

Fasolka szparagowa w pomidorach

Forma potrawy: Przetwory

1 kg fasolki szparagowej
20 dag cebuli
20 dag marchwi
100 ml oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
liść lurowy
1/2 litra przecieru pomidorowego

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Przetwory

5 kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli