Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
obgotowane podgrzybki (proporcja na durszlak grzybów)
1,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
4 duże cebule
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, sól
Kapelusze powyżej średnich należy przekroić na połowę, nastepnie obgotować w osolonej wodzie przez około 20 minut i odcedzić.
Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić z olejem, wodą i cukrem.
Dodać odsączone grzyby i ocet. Po chwili słoiczek koncentratu.
Krótką chwilę poddusić. Do słoiczków (można np. po dżemie) wrzucić po kilka ziaren ziela i liść laurowy, nakładać gorące grzyby, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Na drugi dzień pasteryzować ok. 20 minut, wyjąć i odwrócić do góry dnem.
Tak zachowane grzyby można jeść na ciepło po podgrzaniu lub na zimno do kanapek albo jako przekąska.
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
puszka makreli w pomidorach
ostry keczup
cebula
sól i pieprz
papryka w proszku
Fasolka szparagowa w pomidorach
Forma potrawy: Przetwory
1 kg fasolki szparagowej
20 dag cebuli
20 dag marchwi
100 ml oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
liść lurowy
1/2 litra przecieru pomidorowego
Forma potrawy: Przetwory
1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Przetwory
5 kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli