Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
6 szklanek wrzącej wody
2 szklanki kaszy gryczanej
3 łyżki masła lub oleju
3 posiekane cebule
25 dag posiekanych pieczarek
pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki posiekanego selera
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
3 banany
5 łyżek ryżu ugotowanego na sypko
pół selera
10 dag szynki
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
łyżka soku z cytryny
curry
sól, cukier
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg filetów z dorsza
10 dag szynki
500 ml bialego pólwytrawnego wina
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 bakłażany
1 cukinia
3 czerwone papryki
6 pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8 dag mielonych migdałów
3 dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
Forma potrawy: Dania główne
25 dag ryżu
4 cebulki dymki
25 dag wołowiny
białko
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
łyżeczka mąki ziemniaczanej
kawałek imbiru lub imbir w proszku
3 listki kapusty pekińskiej
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
40-50 dag baraniny z mostka
125 ml octu 3%
25 dag długoziarnistego ryżu
500 ml rosołu
12 dag sklarowanego masła
300 ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól
Forma potrawy: Sałatki
25 dag marynowanych śledzi z cebulą
1 zielony ogórek
1 ugotowany kartofel
1 jabłko
2 jaja ugotowane na twardo
1/2 pęczka koperku
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku cytrynowego
100 ml białego wina
3 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
Masa makowa:
250 g maku
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
Lukier:
50 g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny