MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Zupa chrzanowa

Forma potrawy: Zupy

70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
1 korzeń chrzanu (15 dag)
1 cebula
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 jajek na twardo
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz mielony

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Zupa z dyni

Forma potrawy: Zupy

1,5 kg pokrojonej w grubą kostkę dyni
1 posiekana cebula
1 posiekana marchewka
1 posiekany ziemniak
1 l wody
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki koncentratu warzywnego
sok z cytryny

Do podania:
jogurt
lub chuda śmietanka

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Placek z galaretką śliwkową

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól

Galaretka:
1 kg śliwek
150 g cukru pudru
20 g żelatyny
50 ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50 g dżemu śliwkowego

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Kurczak duszony ze śliwkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50 g boczku wędzonego
250 g suszonych śliwek bez pestek
250 g rodzynków
250 g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50 ml śliwowicy
sól, pieprz

Do podania:
kasza perłowa

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Kanapki glazurowane z musem z łososia

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50 g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki

Galaretka:
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny

Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100 ml śmietany kremówki
60 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Surówka z brokułów z jabłkiem

Forma potrawy: Sałatki

30 dag brokułów
sól
kilka rzodkiewek
2 czerwone papryki
1 jabłko
1 jajo ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek)
1/2 szklanki majonezu
sok z cytryny
cukier
pieprz

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Dania główne

800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane

1 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4 kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4 kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz

potrawa z nabiału oraz jaj » zobacz przepis