Forma potrawy: Desery
0,4 litra mleka
6 dag cukru pudru do żółtek
3 dag cukru pudru do budyniu
2 dag czekolady w proszku
20 dag sera twarogowego
paczka budyniu waniliowego
5 dag masła
3 jaja
Makaron zapiekany z białym serem
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
50 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25 dag białego sera
1 cebula
10-15 dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Forma potrawy: Ciasta
1 kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6 dag masła lub margaryny
35 dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6 dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30 dag - 1 kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki
Forma potrawy: Ciasta
kg trzykrotnie mielonego białego sera
szklanka cukru
4 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
zapach waniliowy
sól
opakowanie biszkoptów
polewa czekoladowa
rodzynki (niekoniecznie)
Forma potrawy: Desery
4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady
Sernik truskawkowy lub malinowy
50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10 dag cukru
połowa cytryny
30 dag biszkoptów
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
240 g mąki
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
sól
Inne:
800 g sera białego
100 ml śmietany
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika
Lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
2 średniej wielkości marchewki
15 dag twarogu
7 dag margaryny lub masła roślinnego
sól i cukier