Forma potrawy: Śniadania
1,25 litra mleka
10 dag płatków owsianych
1 łyżka mąki
1 jajo
1/4 kostki masła
sól
Mleczko truskawkowo-poziomkowe
Forma potrawy: Desery
2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremowej
10 dag truskawek
10 dag poziomek
4 jajka
6 dag cukru
cukier waniliowy
4 dag masła do formy
Forma potrawy: Ciasta
2 litry mleka
8 żółtek
25 dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250 dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10 dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny
Do przełożenia tortu:
15 dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu
Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5 dag posiekanych obranych migdałów
5 dag rodzynek
Forma potrawy: Napoje
szklanka soku z poziomek lub truskawek
szklanka soku z czarnej porzeczki
szklanka soku z winogron
szklanka mleka
cukier
Forma potrawy: Zupy
35 dag truskawek
3 szklanki mleka
10 dag cukru
cukier waniliowy
cynamon
goździki
4 jajka
ryż
Forma potrawy: Zupy
4 szklanki mleka
50 dag owoców jagodowych
3 żółtka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy