Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
25 dag lodów czekoladowych
3 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki rumu
Do przybrania
owoce świeże lub z puszki
wiśnie koktajlowe
listki melisy, mięty lub szałwi
Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
Inne:
masło i mąka do tortownicy
duże pudełko biszkoptów
3/4 kg niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg drobnego cukru
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny
Forma potrawy: Zupy
100 g gorzkiej czekolady
500 ml mleko
500 ml śmietanki
100 g cukru
4 żółtka
50 g kakao
3 łyżki likieru (advocat)
Do przybrania:
125 ml śmietanki kremówki
150 g orzechów
Gruszki w czekoladzie z lodami
Forma potrawy: Desery
Ilość na 6 porcji:
gruszki z kompotu lub świeże
lody waniliowe
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
łyżka stołowa ciemnego rumu
łyżeczka brandy
płatki migdałów (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Spód tarty:
1 szklanka pokruszonych ciastek czekoladowych
5 łyżek roztopionego masła
1/4 szklanka cukru
Nadzienie:
1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
255 g gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
Polewa:
2 łyżki śmietany
50 g czekolady
1 łyżeczka corn syrup (syrop skrobiowy)
1 łyżeczka ciepłej wody