Gołąbki z soczewicą na wigilię
Forma potrawy: Dania główne
50 dag kapusty pekińskiej
50 dag ziemniaków
10 dag soczewicy
13 dag marchewki
13 dag selera
13 dag porów
1/2 szklanki rosołu
4 pomidory
2 cebule
2 łyżki oleju
2 jajka
8 łyżek tartej goudy
Pierogi z czereśniami lub wiśniami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
75 dag filetów z dorsza
50 dag białej fasoli
2 cebule
2 marchwie
2 ząbki czosnku
10 dag masła
15 dag śmietanki
2 łyżki ketchupu
2 pomidory
5 dag tartego sera żółtego
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
75 dag mieszanego mielonego mięsa
1 kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20 dag tłustej śmietany
10 dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa
Filety kurczaka panierowane w orzechach
Forma potrawy: Dania główne
500 g piersi z kury lub kurczaka
120 g łuskanych orzechów włoskich
4 łyżki mąki kartoflanej
3 białka
25 ml sherry
olej lub sklarowane masło do smażenia
sól, pieprz
Zapiekanka z mielonego mięsa, pieczarek i pomidorów
4 duże pomidory
25 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
ząbek czosnku (niekoniecznie)
6 ugotowanych ziemniaków
15 dag pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
4 łyżki śmietany
5 dag tartego, żółtego sera
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1,2 kg szynki bez kości
po 30 dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50 ml calvadosu (wódki)
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna
Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
400 g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki