Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
25 dag ryżu
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżka masła
50 dag pomidorów
25 dag wędzonej makreli
sól, pieprz
2 łyżki żółtego sera (parmezan)
2 łyżki zieleniny
Forma potrawy: Sosy
350 ml wywaru z kości lub mięsa
50 ml śmietany
20 dag ziemniaków
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50 g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana
Do podania:
wino białe
Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g miąższu dyni
250 ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25 g masła
cytrynowy pieprz
60 g nasion słonecznika
150 g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
Forma potrawy: Zupy
1,5 kg brokułów
125 g mielonego chudego mięsa wołowego (tatar)
125 g metki wieprzowej
kostka rosołu wołowego
łyżeczka nasion kopru
łyżeczka musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka świeżego zmielonego pieprzu
czerstwa bułeczka
1 całe jajo
1 żółtko
2 trójkątne serki topione
2 łyżki mleka
kieliszek wytrawnej sherry
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag kiełbasy białej
4 dag chrzanu
1 dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10 dag cebuli
3 dag ketchupu
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki lub kasza
Pasztet z brokułów i kalafiora
Forma potrawy: Przetwory
350 g kalafiora
350 g brokułów
Masa drobiowa:
300 g piersi kurczaka
500 ml rosołu drobiowego
2 jaja
2 łyżki mąki
1 cytryna
200 ml śmietany
1 marchewka
szczypta cukru, sól, pieprz
masło do smarowania formy
Forma potrawy: Dania rybne
1 kg węgorza
80 ml śmietany
20 dag selera
2 dag masła
tłuszcz
2 dag mąki
1 szklanka rosołu
20 dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny