cojemy.pl > Dania główne > Zrazy z grzybami i śmietaną

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Zrazy z grzybami i śmietaną

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 2 godz. 15 min.

Składniki potrawy

800g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300g kartofli
200ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz

Przyrządzanie

Suszone grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w paseczki. Wywar z gotowania zachować.
 
Wołowinkę umyć w zimnej wodzie. Pokroić w cienkie plastry, zbić tluczkiem, uformować okrągłe zrazy. Posypać solą, pieprzem i mąką. Zrumienić z obu stron na gorącym maśle.
 
W garnku ułożyć zrazy, dodać pokrojone grzyby, zalać wywarem z grzybów, dusić na małym ogniu przez 30 min.
 
Kartofle obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Sparzyć wrzątkiem, dodać do mięsa. Dusić razem z mięsem następne 30 min. Śmietanę wymieszać z płaską łyżeczką mąki, wlać do mięsa i gotować przez kilka minut.
 
Zrazy podawać w naczyniu, w którym się dusiły. Dla dekoracji można np. naczynie obwinąć biała serwetą.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Grzyby suszone, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Sól kuchenna, Wołowina, Ziemniaki, Śmietana

Podobne przepisy

Zrazy zawijane w sosie grzybowym

Forma potrawy: Danie główne
90dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20dag boczku
3dag suszonych grzybów
7dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
» zobacz przepis

Zrazy z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Danie główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
» zobacz przepis

Biszkopt ze śmietaną i galaretką

Forma potrawy: Ciasto
7 jaj
28dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%
» zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
150g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350g grzybów lub 300g mięsa wieprzowego
80g cebuli
60g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20g mąki
150g śmietany
zielenina
» zobacz przepis

Wigilijna kapusta z grzybami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta
» zobacz przepis

Zupa krem z dyni z kwiatami ogórecznika

Forma potrawy: Zupa
1,2kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30g masła
30 kwiatów ogórecznika
» zobacz przepis

Sznycle cielęce ze śmietaną

Forma potrawy: Danie główne
400g cielęciny z udzca
30g masła
2 łyżki mąki
250ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2dag mąki
10dag kiełbasy białej
4dag chrzanu
1dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10dag cebuli
3dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza
» zobacz przepis

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasto
4 jaja
7dag mielonych orzechów włoskich
7dag cukru
25dag bitej śmietany
» zobacz przepis

Zrazy z kury po polsku

Forma potrawy: Danie główne
2 piersi z kurczaka
5dag tłuszczu
3dag mąki
8 grzanek z bułki pszennej
3 jaja
3dag szynki
2dag groszku konserwowego
15dag pasztetu z wątróbki
tłuszcz do grzanek
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.