800g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300g kartofli
200ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Suszone grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w paseczki. Wywar z gotowania zachować.
Wołowinkę umyć w zimnej wodzie. Pokroić w cienkie plastry, zbić tluczkiem, uformować okrągłe zrazy. Posypać solą, pieprzem i mąką. Zrumienić z obu stron na gorącym maśle.
W garnku ułożyć zrazy, dodać pokrojone grzyby, zalać wywarem z grzybów, dusić na małym ogniu przez 30 min.
Kartofle obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Sparzyć wrzątkiem, dodać do mięsa. Dusić razem z mięsem następne 30 min. Śmietanę wymieszać z płaską łyżeczką mąki, wlać do mięsa i gotować przez kilka minut.
Zrazy podawać w naczyniu, w którym się dusiły. Dla dekoracji można np. naczynie obwinąć biała serwetą.