Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 15 min.
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Suszone grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w paseczki. Wywar z gotowania zachować.
Wołowinkę umyć w zimnej wodzie. Pokroić w cienkie plastry, zbić tluczkiem, uformować okrągłe zrazy. Posypać solą, pieprzem i mąką. Zrumienić z obu stron na gorącym maśle.
W garnku ułożyć zrazy, dodać pokrojone grzyby, zalać wywarem z grzybów, dusić na małym ogniu przez 30 min.
Kartofle obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Sparzyć wrzątkiem, dodać do mięsa. Dusić razem z mięsem następne 30 min. Śmietanę wymieszać z płaską łyżeczką mąki, wlać do mięsa i gotować przez kilka minut.
Zrazy podawać w naczyniu, w którym się dusiły. Dla dekoracji można np. naczynie obwinąć biała serwetą.
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
0,5 kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1 kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1 kg - ziemniaków
Zrazy zawijane w sosie grzybowym
Forma potrawy: Dania główne
90 dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20 dag boczku
3 dag suszonych grzybów
7 dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150 ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól
Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól
Do podania:
kasza