Zupy z grzybami suszonymi
Kolorem zielonym zaznaczono grzyby suszone
1200ml bulionu z kury
150g gotowanych piersi z kurczaka
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
150g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
3 łyżki sherry
sól, pieprz
2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
2-3 ziemniaki
5dag - suszonych grzybów
1 - łyżeczka kminku
0,2 l - kwaśnej śmietany
2 - jajka
1 - łyżeczka mąki
1 - łyżeczka białego octu winnego
sól, pieprz, woda
10dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
1,2kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup
50dag kości
25dag włoszczyzny
30dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2dag grzybów suszonych
5dag powideł śliwkowych
2dag mąki
4dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
kura
włoszczyzna
5dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 pomidor lub łyżeczka przecieru
pieprz, sól
1/2 kalafiora
1/2 szklanki zielonego groszku
2-3 suszone grzyby
3 litry wody
zielenina