cojemy.pl > Desery > Desery z nabiałem oraz jajami > Desery ze śmietaną > Przepisy na potrawy > Strona numer 4

Desery ze śmietaną


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sałatki ze śledziem i cebulą
Desery z alkoholem Desery z innymi składnikami Desery z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Desery z nabiałem oraz jajami Desery z napojami Desery z owocami Desery z pieczywem Desery z przyprawami Desery z sosami Desery z słodyczami Desery z warzywami
Desery z jajkami Desery z jogurtem Desery z margaryną Desery z masłem Desery z mlekiem Desery z olejem Desery z oliwą Desery z serem białym (twarogiem) Desery z serem pleśniowym Desery z serem topionym Desery z serem żółtym Desery z serkiem homogenizowanym Desery ze śmietaną

Kolorem zielonym zaznaczono śmietana

Mus z moreli i czereśni

Forma potrawy: Deser
500g moreli
200g czereśni
100g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Brzoskwinie w sosie serowym

Forma potrawy: Deser
8 brzoskwiń
15dag czarnych jagód
1/2 łyżki cukru
Krem serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka lub śmietany
3-4 łyżki cukru
5dag rodzynek
5dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny
» zobacz przepis

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
8dag mąki
4dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Tort gruszkowy

Forma potrawy: Deser
20dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10dag masła
6 małych gruszek
25dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
» zobacz przepis

Truskawki w kremie z twarogu

Forma potrawy: Deser
50dag truskawek
20dag tłustego twarożku
10dag cukru
2 jajka
7dag śmietany kremówki
1dag żelatyny
cukier waniliowy
» zobacz przepis

Piramida z kasztanów

Forma potrawy: Inna potrawa, Deser
1 kilogram kasztanów
mleko
cukier
wanilia
30 gram masła
2 żółtka
bita śmietana
» zobacz przepis

Farsz z kasztanów

Forma potrawy: Deser
400g ugotowanych i obranych ze skórek kasztanów jadalnych
100g masła
6 jaj (rozdzielonych)
50g tartej bułki
50ml śmietany
1 łyżeczka cukru
sól
» zobacz przepis

Gorące pikantne owoce

Forma potrawy: Deser
425g brzoskwiń z puszki
425g gruszek z puszki
50g rodzynek
1 laska cynamonu
4 goździki
4 łyżki rumu
śmietanka (ewentualnie)
» zobacz przepis

Jabłka zapiekane z serem brie

Forma potrawy: Deser, Inna potrawa, Zapiekane
4 kwaśne jabłka
200g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy
» zobacz przepis

Mus truskawkowy

Forma potrawy: Deser
pół kg truskawek
2 białka
cukier (ok. 6-8 łyżeczek)
1 płaska łyżka żelatyny
Do przybrania:
bita śmietana
» zobacz przepis

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru
Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.