50dag truskawek
20dag tłustego twarożku
10dag cukru
2 jajka
7dag śmietany kremówki
1dag żelatyny
cukier waniliowy
Truskawki umyć, przebrać i usunąć szypułki.
Odłożyć 30 dag w całości, resztę zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito.
Twarożek przepuścić trzy razy przez maszynkę, dodać śmietanę oraz cukier waniliowy.
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody; kiedy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści.
Wymieszać masę serową, żółtka, przecier owocowy i rozpuszczoną żelatynę.
Połączyć ostrożnie ze sztywną pianą tak, aby nie uszkodzić jej struktury.
Wyłożyć krem do kompotierek, lekko wbić do niego truskawki w całości, i zamrozić przed spożyciem.