Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
50 dag truskawek
20 dag tłustego twarożku
10 dag cukru
2 jajka
7 dag śmietany kremówki
1 dag żelatyny
cukier waniliowy
Truskawki umyć, przebrać i usunąć szypułki.
Odłożyć 30 dag w całości, resztę zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito.
Twarożek przepuścić trzy razy przez maszynkę, dodać śmietanę oraz cukier waniliowy.
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody; kiedy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści.
Wymieszać masę serową, żółtka, przecier owocowy i rozpuszczoną żelatynę.
Połączyć ostrożnie ze sztywną pianą tak, aby nie uszkodzić jej struktury.
Wyłożyć krem do kompotierek, lekko wbić do niego truskawki w całości, i zamrozić przed spożyciem.
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól
Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300 ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa
20 dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5 dag cukru
3 jajka
60 dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)
Forma potrawy: Desery
225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)