Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
pół kg truskawek
2 białka
cukier (ok. 6-8 łyżeczek)
1 płaska łyżka żelatyny
Do przybrania:
bita śmietana
Żelatynę moczyć przez 30 minut w 1/3 szklance wody, zagotować i ostudzić.
Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować z ostudzoną żelatyną, białkami oraz cukrem.
Przelać masę do wypłukanej zimną wodą salaterki lub małych kompotierek. Schłodzić w lodówce.
Krem podawać przybrany bitą śmietaną.
Forma potrawy: Napoje
50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru
Truskawkowo-śmietankowy koktajl
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód
Forma potrawy: Zupy
25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki
Forma potrawy: Napoje
30 dag dyni
8 dag cukru
1,3 szklanki soku truskawkowego (ok 330 ml)
5-10 ml soku z cytryny
2 szklanki przegotowanej wody