MENU
ZWIŃ MENU

Mazurek biszkoptowy z suszonymi śliwkami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Ciasto:
5 jaj
15 dag (8 łyżek) cukru
10 dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej
2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
4 dag margaryny
15 dag suszonych śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy

Lukier:
1 białko
10 dag (5 łyżek) cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy

Przyrządzanie

Śliwki zalać wodą, moczyć kilka godzin, osączyć, usunąć pestki, drobno pokroić i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem.

Z białek ubić pianę dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru.

Do utartych żółtek dodawać na zmianę pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszając.

Na końcu wlać stopioną margarynę i wsypać śliwki.

Ciasto ponownie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką.

Piec na złoty kolor w umiarkowanie gorącym piekarniku.

Gorące ciasto polukrować białkiem dokładnie roztartym z cukrem i sokiem cytrynowym lub kwaskiem cytrynowym.

Ciasto na klika minut pozostawić w wygaszonym ale jeszcze gorącym piekarniku.

Ciasto można też posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem sporządzonym w inny sposób.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pamikan bakaliowy (bezmięsny)

Forma potrawy: Przetwory

2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
 

Zielona tarta z awokado

Forma potrawy: Ciasta

200 g mąki
100 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100 ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz

Mazurek włoski

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel

Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego

Omlet z suszonymi owocami

Forma potrawy: Śniadania

5 jaj
12,5 dag mąki
250 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag rodzynków
5 dag suszonych śliwek bez pestek
5 dag suszonych moreli
100 ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania