Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
5 jaj
15 dag (8 łyżek) cukru
10 dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej
2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
4 dag margaryny
15 dag suszonych śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy
Lukier:
1 białko
10 dag (5 łyżek) cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
Śliwki zalać wodą, moczyć kilka godzin, osączyć, usunąć pestki, drobno pokroić i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem.
Z białek ubić pianę dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru.
Do utartych żółtek dodawać na zmianę pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszając.
Na końcu wlać stopioną margarynę i wsypać śliwki.
Ciasto ponownie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką.
Piec na złoty kolor w umiarkowanie gorącym piekarniku.
Gorące ciasto polukrować białkiem dokładnie roztartym z cukrem i sokiem cytrynowym lub kwaskiem cytrynowym.
Ciasto na klika minut pozostawić w wygaszonym ale jeszcze gorącym piekarniku.
Ciasto można też posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem sporządzonym w inny sposób.
Forma potrawy: Przetwory
2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100 ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel
Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego
Forma potrawy: Śniadania
5 jaj
12,5 dag mąki
250 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag rodzynków
5 dag suszonych śliwek bez pestek
5 dag suszonych moreli
100 ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania