Ciasto:
5 jaj
15dag (8 łyżek) cukru
10dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej
2dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
4dag margaryny
15dag suszonych śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy
Lukier:
1 białko
10dag (5 łyżek) cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
Śliwki zalać wodą, moczyć kilka godzin, osączyć, usunąć pestki, drobno pokroić i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem.
Z białek ubić pianę dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru.
Do utartych żółtek dodawać na zmianę pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszając.
Na końcu wlać stopioną margarynę i wsypać śliwki.
Ciasto ponownie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką.
Piec na złoty kolor w umiarkowanie gorącym piekarniku.
Gorące ciasto polukrować białkiem dokładnie roztartym z cukrem i sokiem cytrynowym lub kwaskiem cytrynowym.
Ciasto na klika minut pozostawić w wygaszonym ale jeszcze gorącym piekarniku.
Ciasto można też posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem sporządzonym w inny sposób.