cojemy.pl > Alkohole > Przepisy na potrawy > Strona numer 19

Przepisy z alkoholem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek
Przepisy z arakiem Przepisy z brandy Przepisy z cydrem Przepisy z ginem Przepisy z koniakiem Przepisy z likierem Przepisy z likierem triple sec Przepisy z piwem Przepisy z ponczem Przepisy z rumem Przepisy z sake Przepisy ze spirytusem Przepisy z szampanem Przepisy z tequilą Przepisy z wermutem Przepisy z whisky Przepisy z winem Przepisy z wódką Przepisy ze śliwowicą

Kolorem zielonym zaznaczono alkohole

Rolada z indyka

Forma potrawy: Danie główne
Pierś z indyka (ok.1kg)
8dag masła, łyżka brandy
 
Nadzienie:
30dag wieprzowiny bez kości
15dag pieczarek
cebula
10dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól
» zobacz przepis

Piersi z kurczaka na kwaśno

Forma potrawy: Danie główne
3 łyżki brandy
3 pieczarki
pierś z kurczaka
kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody
3 łyżki octu winnego
pieprz
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryki zielonej
ryż
» zobacz przepis

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Muszelki rumowe

Forma potrawy: Ciasto
półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8dag mielonych migdałów
3dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
» zobacz przepis

Groszek cukrowy z ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
Zielony groszek cukrowy lub zwykły
Pieczarki
Cebula dymka
Kiełki sojowe świeże
Poszatkowana odrobina czosnku i imbiru
Olej do smażenia
Wino ryżowe
Szczypiorek
Ryż
Sos:
Dwie łyżeczki sosu ostrygowego
Łyżka jasnego sosu sojowego
Pół łyżeczki cukru
Dwie łyżki ciepłej wody
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka mąki kukurydzianej
» zobacz przepis

Ciasto z czekolady

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50ml sherry
» zobacz przepis

Pasztet ziołowy z kurczaka

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1 kurczak
30dag tłustej wieprzowiny
30dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300ml śmietany
1 jajo
40dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Placek bananowy

Forma potrawy: Ciasto
Na ciasto:
25dag mąki krupczatki
15dag masła
12dag cukru pudru
żółtko
25g rumu
 
Na nadzienie:
6 bananów
sok z cytryny
 
Na krem:
2 szklanki mleka
30g mąki
4 żółtka
12dag cukru pudru
cukier waniliowy
» zobacz przepis

Kurczak z pieczarkami w folii

Forma potrawy: Danie główne
25dag pieczarek
3 zielone cebulki drobno posiekane
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
3 łyżki stołowe czerwonego wina
1/4 szklanki rosołu z kury
2 łyżeczki soku z cytryny
2 większe piersi z kury, bez kości i skóry, podzielone na pól
4 cienkie plasterki szynki
» zobacz przepis

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20dag (niepełna szklanka) cukru
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50dag masła lub margaryny
6 jaj
40dag (1 2/3 szklanki) cukru
25dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
» zobacz przepis

Rajska sałatka z kurczakiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g gotowanego mięsa kurczaka
2 plastry ananasa z puszki
puszka mandarynek
2 łyżki płatków migdałów
sól, cukier, pieprz
papryka słodka
50g majonezu (np. kieleckiego)
2 łyżki koniaku
3 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
4 liście sałaty
12 czereśni z kompotu
pietruszka
» zobacz przepis

Ryba po baskijsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
3/4kg filetów rybnych (sola lub dorsz lub flądra lub mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.