Forma potrawy: Dania główne
25 dag pieczarek
3 zielone cebulki drobno posiekane
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
3 łyżki stołowe czerwonego wina
1/4 szklanki rosołu z kury
2 łyżeczki soku z cytryny
2 większe piersi z kury, bez kości i skóry, podzielone na pól
4 cienkie plasterki szynki
W teflonowej patelni udusić bez tłuszczu pieczarki, cebulkę i czosnek. Pieczarki szybko puszczą sok. Dusic 10 minut, pod koniec dodać tymianek i majeranek.
Podwyższyć temeraturę pod patelnią i dodać wino. Dusić 5 minut bez przykrycia. Dodać rosół i dusić 5 minut dłużej aż prawie cały płyn wyparuje.
Przełożyć uduszoną mixturę do miski, gdy przestygnie dodać sok z cytryny.
Podgrzać piekarnik do 180°C. Leciutko natluścic 4 arkusze folii aluminiowej, o długości około 25 cm każdy. Położyć na arkuszu folii pierś kurczaka, nałożyć na kazdy 1/4 pieczarek, na wierzch plasterek szynki.
Złożyć paski folii i ścisnąć brzegi. Położyć na blasze i piec w gorącym piekarniku 12 minut, albo do czasu aż kurczak przestanie być surowy.
Forma potrawy: Dania główne
75 dag schabu bez kości
5 ząbków czosnku
sól i pieprz
Do podania:
surówka z czerwonej kapusty
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania na grilla
4 duże albo więcej mniejszych gruszek z kompotu lub marynaty
połowa opakowania sera Camembert lub Brie
serek topiony
natka pietruszki
sól
biały pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz