cojemy.pl > Alkohole > Przepisy na potrawy > Strona numer 14

Przepisy z alkoholem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania główne bez ziemniaków, pomidorów i kapusty
Przepisy z arakiem Przepisy z brandy Przepisy z cydrem Przepisy z ginem Przepisy z koniakiem Przepisy z likierem Przepisy z likierem triple sec Przepisy z piwem Przepisy z ponczem Przepisy z rumem Przepisy z sake Przepisy ze spirytusem Przepisy z szampanem Przepisy z tequilą Przepisy z wermutem Przepisy z whisky Przepisy z winem Przepisy z wódką Przepisy ze śliwowicą

Kolorem zielonym zaznaczono alkohole

Sos rodzynkowy

Forma potrawy: Sos
250ml białego wytrawnego wina
4dag masła
1dag mąki ziemniaczanej
8dag rodzynków
5dag orzechów włoskich
sok z cytryny
» zobacz przepis

Wołowina po marynarsku

Forma potrawy: Danie główne
1kg wołowiny bez kości
1kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6dag masła
3dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu
» zobacz przepis

Zrazy wołowe ambasador

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
100ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2dag tartego razowego chleba
5dag ketchupu
10dag groszku konserwowego
sól, pieprz
Do podania:
ryż
surówki
» zobacz przepis

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupa
250g suszonych śliwek
800ml przegotowanej, zimnej wody
250ml soku śliwkowego
100ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
» zobacz przepis

Czosnek w zalewie ziołowej

Forma potrawy: Przetwór
300g młodego czosnku
1 litr osolonego wrzątku
3-4 duże gałązki kopru
3 łyżki cząbru
? białego wina
1/8 litra octu
łyżka soli
łyżeczka cukru
1/8 litra oliwy z oliwek
» zobacz przepis

Czosnek wyborny

Forma potrawy: Przetwór
10 dużych główek czosnku
0,75 l wytrawnego, białego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
liść laurowy, gałązka świeżego estragonu
opcjonalnie ostra papryka lub papryka chili
» zobacz przepis

Karp po francusku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
10dag porów
10dag pieczarek
5dag masła
sok z cytryny
10g cukru
3dag mąki pszennej
75ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina
» zobacz przepis

Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Syrop sosnowy

Forma potrawy: Napój, Inna potrawa
3 skrzynki młodych pędow i soczystych zielonych szyszek sosny, 
miód,
spirytus
» zobacz przepis

Fasola z wieprzowiną

Forma potrawy: Danie główne
450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
Do przybrania:
listki szałwii
» zobacz przepis

Czekoladowy trójwarstwowiec

Forma potrawy: Deser
1 ciasto czekoladowe (np. murzynek)
350g mrożonych malin
4 łyżki słodkiej sherry
150ml śmietanki kremówki
425g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
Do przybrania:
kandyzowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki
liście angeliki
» zobacz przepis

Marmurkowy krem z mango

Forma potrawy: Deser
850g odsączonych plasterków mango z puszki
otarta skórka z 1 pomarańczy
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego
Do przybrania:
plasterki pomarańczy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.