Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
Zielony groszek cukrowy lub zwykły
Pieczarki
Cebula dymka
Kiełki sojowe świeże
Poszatkowana odrobina czosnku i imbiru
Olej do smażenia
Wino ryżowe
Szczypiorek
Ryż
Sos:
Dwie łyżeczki sosu ostrygowego
Łyżka jasnego sosu sojowego
Pół łyżeczki cukru
Dwie łyżki ciepłej wody
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka mąki kukurydzianej
Składniki na sos połączyć i rozmieszać na gładko.
Pieczarki umyć, pczyiścić, pokroić w paski - bez nóżek. Dymkę pociąć w piórka.
Rozgrzać wok i olej. Wrzucić imbir, czosnek i groszek, smażyć minutę, dodać pieczarki, smażyć dalej dwie minuty, dorzucić dymkę, smażyć przez minutę. Dorzucić kiełki sojowe, podlać winem, przesmażyć przez pół minuty, wlać sos, smażyć mieszając aż sos się rozprowadzi i zgęstnieje.
Zgasić ogień, posypać poszatkowanym szczypiorkiem, podawać z ugotowanym ryżem.
Forma potrawy: Dania główne
8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szypiorek
Forma potrawy: Zupy
50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2 dag tartego razowego chleba
5 dag ketchupu
10 dag groszku konserwowego
sól, pieprz
Do podania:
ryż
surówki
Sałatka z groszku i mandarynek
Forma potrawy: Sałatki
20 dag zielonego groszku lub groszku konserwowego z puszki
6 mandarynek
4 plastry szynki
4 łyżki majonezu
cukier
sól