MENU
ZWIŃ MENU

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz.

Składniki

młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól

Przyrządzanie

Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć, ewentualnie wyciąć z niej nadmiar tłuszczu, natrzeć z zęwnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem (1/2 łyżki zachować). Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
 
Umyć i obrać 4 jabłka. Pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, posypać resztą majeranku.
 
Kaczkę nadziać jabłkami, wkladając je do wnętrza jamy brzusznej. Otwór zaszyć. Przełożyć do formy, polać masłem, podlać winem, skropić wodą, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st. C przez około 1,5 godziny (w zależności od wagi). W czasie pieczenia skrapiać wodą, potem tworzącym się sosem. Po ok. 40 minutach odwrócić, aby mięso było zarumienione z obydwu stron.
 
Pozostałe jabłka opłukać, ale nie obierać ich. Wydrążyć łyżeczką środki, napełnić żurawiną z cukrem. Włożyć jabłka do małego, żaroodpornego naczynia, po czym wstawić do formy, w której pieczemy kaczkę. Jabłka piec razem z kaczką przez ostatnie 20 min. Uwazać, aby się nie rozpadły.
 
Upieczoną kaczkę pokroić, przełożyć na półmisek, obłożyć jabłkami, polać sosem. Resztę sosu wlać do sosjerki. Podawać z ugotowaną czerwoną kapustą przyprawioną cytryną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki

Pieczona kaczka po poznańsku

Forma potrawy: Dania główne

1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól

Kaczka po pekińsku

Forma potrawy: Dania główne

1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna

Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw

Kaczka z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

kaczka - 600g
mąka - 60g
jabłka - 400g
ziemniaki - 800g
żurawina - 80g