cojemy.pl > Dania główne > Kaczka pieczona z jabłkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami

Kaczka pieczona z jabłkami

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 3 godz.

Składniki potrawy

młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól

Przyrządzanie

Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć, ewentualnie wyciąć z niej nadmiar tłuszczu, natrzeć z zęwnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem (1/2 łyżki zachować). Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Umyć i obrać 4 jabłka. Pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, posypać resztą majeranku.
Kaczkę nadziać jabłkami, wkladając je do wnętrza jamy brzusznej. Otwór zaszyć. Przełożyć do formy, polać masłem, podlać winem, skropić wodą, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st. C przez około 1,5 godziny (w zależności od wagi). W czasie pieczenia skrapiać wodą, potem tworzącym się sosem. Po ok. 40 minutach odwrócić, aby mięso było zarumienione z obydwu stron.
Pozostałe jabłka opłukać, ale nie obierać ich. Wydrążyć łyżeczką środki, napełnić żurawiną z cukrem. Włożyć jabłka do małego, żaroodpornego naczynia, po czym wstawić do formy, w której pieczemy kaczkę. Jabłka piec razem z kaczką przez ostatnie 20 min. Uwazać, aby się nie rozpadły.
Upieczoną kaczkę pokroić, przełożyć na półmisek, obłożyć jabłkami, polać sosem. Resztę sosu wlać do sosjerki. Podawać z ugotowaną czerwoną kapustą przyprawioną cytryną.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Jabłka, Kaczka, Majeranek, Masło, Pieprz, Sól kuchenna, Wino, Żurawina

Podobne przepisy

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
» zobacz przepis

Kaczka z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
kaczka - 600g
mąka - 60g
jabłka - 400g
ziemniaki - 800g
żurawina - 80g
» zobacz przepis

Kaczka po pekińsku

Forma potrawy: Danie główne
1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna

Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw
» zobacz przepis

Pieczona kaczka po poznańsku

Forma potrawy: Danie główne
1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól
» zobacz przepis

Czarnina

Forma potrawy: Zupa
1 - łyżka mąki
1 - kaczka z podrobami oraz 1 szklanka krwi z kaczki
1 lub 2 - szklanki śmietany
3 - kwaśne twarde jabłka (antonówki lub papierówki)
10dag - suszonych śliwek
cukier
1 - łyżka octu winnego
pieprz
przyprawa do zup w proszku
sól
kilka listków laurowych
pęczek włoszczyzny
» zobacz przepis

Ziemniaki z jabłkami-funggi

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
2 jabłka podzielone na ćwiartki
3 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
3 łyżki masła
1 posiekana cebula
sól
6 obranych i pokrajanych w kostkę ziemniaków
2 łyżki wytrawnego białego wina
» zobacz przepis

Kasza gryczana po gospodarsku

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ryba pieczona w glinie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie rybne
1kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe
» zobacz przepis

Faszerowany jabłkami pstrąg z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
pstrągi 4 szt
jabłka kwaskowate 4 szt
sok z cytryny
sól
pieprz
» zobacz przepis

Ciasto maślane z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
40dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10dag miękkiego masła

Dodatkowo:
7dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
» zobacz przepis

Szynka pieczona z winogronami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1,2kg szynki bez kości
po 30dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50ml calvadosu (wódki)
100ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna

Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana
» zobacz przepis

Kanapki z Kornwalii

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
1 pomarańcza
2 jabłka
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany
łyżka tartego chrzanu
cebula
4 łyżki gęsiego smalcu
4 płaty pieczeni wołowej (rostbefu)
4 duże kromki bułki pszennej
sól
cukier
pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.