Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne
3/4 kg filetów rybnych (sola lub dorsz lub flądra lub mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy
Sos z krewetek można nabyć w sklepach lub działach z żywnością orientalną.
Brytfannę należy wysmarować olejem i ułożyć w niej rybę oraz pozostałe składniki oprócz pieprzu. Przykryć i gotwać przez 15 minut.
Następnie usunąć liść laurowy, a rybę przełożyć na gorący półmisek i odstawić w ciepłe miejsce.
Zwiększyć ogień i gotować pozostały sos, aż większość wody z niego wyparuje (nie należy jednak dopuścić do wrzenia).
Gotowym sosem polać rybę i posypać pieprzem. Danie należy podawać gorące.
Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy
1 kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
sól
225g ryżu błyskawicznego
1/4 łyżeczki kurkumy
4 większe kawałki dorsza bez ości
1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana
4 jajka, ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki cytryny