3/4kg filetów rybnych (sola lub dorsz lub flądra lub mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy
Sos z krewetek można nabyć w sklepach lub działach z żywnością orientalną.
Brytfannę należy wysmarować olejem i ułożyć w niej rybę oraz pozostałe składniki oprócz pieprzu. Przykryć i gotwać przez 15 minut.
Następnie usunąć liść laurowy, a rybę przełożyć na gorący półmisek i odstawić w ciepłe miejsce.
Zwiększyć ogień i gotować pozostały sos, aż większość wody z niego wyparuje (nie należy jednak dopuścić do wrzenia).
Gotowym sosem polać rybę i posypać pieprzem. Danie należy podawać gorące.