Przepisy z śliwowicą
Kolorem zielonym zaznaczono śliwowica
50g śliwowicy
1kg polędwicy z jelenia lub innej dziczyzny
0,5 łyżeczki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
0,5 l bulionu wołowego
1 łyżka musztardy
pieprz
sól
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 mały seler
1 szklanka gęstych powideł śliwkowych
4 białka
10 łyżek śliwowicy (100ml.)
12 biszkoptów
Do przybrania:
po 4 śliwki z jasną i ciemną skórką (np.mirabelki i węgierki)
2 brzoskwinie
8 śliwek
1 gruszka
150g jeżyn
150g malin
sok z 1/2 cytryny
50ml koniaku lub śliwowicy
2 łyżki cukru pudru
Do podania:
biszkopty
1 kg. śliwek renklod
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50ml śliwowicy
Syrop waniliowy:
500ml wody
300g cukru
1/2 laski drobno posiekanej wanilii
lub 1 torebka cukru waniliowego
Ciasto:
200g mąki
250ml wody
250ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia
Sos:
200g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50ml koniaku
Nadzienie:
3 gruszki
300ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100g migdałów
50ml śliwowicy
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50g boczku wędzonego
250g suszonych śliwek bez pestek
250g rodzynków
250g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50ml śliwowicy
sól, pieprz
Do podania:
kasza perłowa
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
Galaretka:
1kg śliwek
150g cukru pudru
20g żelatyny
50ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50g dżemu śliwkowego