MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Sos wiosenny na wielkanoc

Forma potrawy: Sosy

 
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
 

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos serowy do grzanek

Forma potrawy: Sosy, Zapiekane

45 dag utartego żółtego sera
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
sól, pieprz
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos winegret z czosnkiem

Forma potrawy: Sosy

90 ml oliwy
30 ml octu winnego
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos winegret z ziołami

Forma potrawy: Sosy

15 łyżek oliwy
7 łyżek octu winnego
6 ząbków czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianku lub bazylii
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki soli

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos holenderski

Forma potrawy: Sosy

12 dag masła
2 żółtka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos zielony ze szpinakiem

Forma potrawy: Sosy


25 dag majonezu
5 dag szpinaku
5 dag rzeżuchy
szczypiorek
natka pietruszki
koperek
sól
 
Opcjonalnie
estragon

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Zabaglione

Forma potrawy: Sosy, Desery

3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Sos pieczarkowy biały

Forma potrawy: Sosy

mała cebula
2 garście pieczarek
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz biały
rozmaryn
szałwia
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 łyżki stołowe mąki

Sosy z nabiału oraz jaj » zobacz przepis