MENU
ZWIŃ MENU

Sos alfredo do makaronu

Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska

Składniki

1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
1/2 szklanki mocnego rosołu
1 szklanka śmietanki
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz do smaku
makaron

Przyrządzanie

Najpierw czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć w garnku na oliwie aż do jego zbielenia.

Zalac rosołem, dodać śmietankę, dusić w otwartym garnku na najmniejszym ogniu przez 10 minut, doprawić pieprzem i solą.

Dodać starty parmezan, zamieszać -  dodać ugotowany makaron, wymieszać go dobrze, potrawę podawać natychmiast.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka z makaronem i rybą

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

30 dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25 dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła

Spaghetti po bolońsku

Forma potrawy: Dania główne

250 g makaronu włoskiego
1 łyżka oliwy
2 puszki wołowiny po bolońsku
250 g żółtego utartego sera
łyżka ketchupu

Makaron milanaise

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag ugotowanego makaronu
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz
1 i 3/4 szklanki mleka

Do podania:
sałata
lub surówka

Sałatka z makaronu, tuńczyka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatki

250 g makaronu muszelki
200 g tuńczyka w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona słodka papryka
125 g kukurydzy w puszki
sok z cytryny
3-4 łyżki majonezu
czarny mielony pieprz
sól do smaku
koperek lub pietruszka